onsdag 21 oktober 2009

Jag och mina 8 kg mat är tillbaka i Herning

Nu har jag återhämtat mig från resan tillbaka till Herning. Ryggontet har släppt, jag har gått tillbaka till normal dygnsrytm och skafferiet är fullt med svenska sötsaker.

Jag har då varit hemma i Sverige i ca 9 dagar. Hade ett fullspäckat schema men det har varit så härligt. Vilket leder till en viss hemlängtan men det är inte så fasligt länge till jullovet så jag överlever. Under dessa 9 dagar har jag då hunnit med att träffa Johnny ca 2 dagar sammanlagt, Mila blev 1½ dag och så Anna en dag också. Förutom det har jag firat min födelsedag väldigt mycket i förväg med familjen (anledning = jag hade inte råd att köpa mitt specialschampoo själv. Så kan det vara.), varit hos tandläkaren, klippt håret (kort!), varit hos mormor några gånger, skaffat VISA-kort hos en bank som tycker om mig och fikat med resten av släkten. En hel del har hunnits med helt enkelt.

I söndags åkte jag sedan tillbaka. Jag hade en gigantisk väska som jag knappt kunde lyfta, en datorväska och en handväska. Receptet för en lyckad resa som tog 8 timmar inklusive allt väntande och buss till Hojskole? Men ryggontet efter väskan och tågresan var värt det eftersom väskan var fullproppad med mat och diverse sötsaker, tidningar, böcker, nya kläder etc. Det finns inget som ger en så hemtrevlig känsla som ett fullproppat skafferi och vetskapen att det finns ost i kylskåpet. Små glädjeämnen kallas det.

Under måndag och tisdag har jaghaft lektioner i tryck, färgning, finishing, lappar och märkning av kläder samt engelska. Har lämnat in min andra assignment av 6 möjliga. Nu är det branding&marketing, knitting, design och first compulsory project kvar. Heja heja.

I tisdags var det även informationsmöte om sommarskolan i Kina. I want it. 3 veckor fördelade i Beijing, Shanghai, Shenzhen och en dag i Hong Kong. Det blir även ett besök till Kinesiska muren och Den förbjudna staden. Jag hoppas verkligen att jag får en plats, trots att det innebär att jag måste teckna försäkring (vilket jag borde göra i vilket fall som helst...) och ta vaccinationer. Vaccinationerna ger mig rysningarna längs ryggraden. Sprutor, ve och fasa. Jag vet inte hur många det blir än eller vilka men det har jag snart tagit reda på. Hur härligt hade det för övrigt inte varit med New York och Kina samma år med 2 månaders mellanrum? Jag längtar och hoppas.

Idag har jag varit ledig och kommer att vara det enda fram till måndag. Lyx, även om ledigheten kunde varit i början av veckan. Det hade gett mig fler dagar hemma. Iallafall, dagen började tidigt med ett nytt besök hos doktorn kl. 9. Efter det tänkte jag cykla hem eftersom affärerna inte var öppna, men kom på att jag behövde pengar och gick bort till banken. Med min gångtakt (ont i fötterna) var jag klar där vid 9.36. Bestämde mig då för att utforska Herning lite och fortsätta på gågatan västerut. Sagt och gjort, jag linkade iväg. Såg en privat radioklubb, ett fitnesscenter, en billig bokaffär, en arabisk mataffär och lite annat smått och gott. Hittade även en liten park men gula träd och härliga springytor. En sådan park som får dig att vilja slänga av dig skorna, springa lyckorusiga varv runt träden, bygga en liten koja under ett stort gult träd och sitta på en jordgubbsmönstrad filt med Gilles chokladbullar och MER Hallon&Blåbär. Men det kanske bara är jag.

I parken hittade jag också en liten metalldörr i en lång mur. Nyfiken som man är så var jag tvungen att gå in och kika. Det visade sig vara kyrkogården. Det var något med stämningen som gjorde att jag gick en runda där också, där fanns nämligen kraxande kråkor, knotiga träd jämte gravarna utan grenar och små häckar som inramade varje grav. Jämfört med Sverige kändes det som en vacker kyrkogård där folk verkligen hade lagt ner energi på varje grav. Många hade extra stenar, träd och olika meddelanden. Fint och stämningsfullt klockan 10 på morgonen en mulen höstdag.

Jag fortsatte sedan genom ett fint bostadsområde norrut. Jag gick förbi en second hand-affär, DANmission. Men av någon anledning bestämde jag mig för att vända och gå in istället. Det är jag glad att jag gjorde. Vilket ställe! Porslinet, lamporna, klockorna och det bästa av allt; möblerna! Jag var i himmelriket. Men....här kommer mitt men. Jag hittade en massa möbler som jag hade kunnat köpa på studs, men var i ett 9 kvm stort och överfullt rum sätter man ett gigantiskt skåp, en blå och mintgrön byrå, en underbar mintgrön stol utan en knapp, ett massivt mörkt träbord, ett avlastningsbord med klinkers, en spegel som såg ut som ett gammalt fönster, en gigantisk porslinsburk, sisådär 15 kompletta serviser, en pall, en rokokostol, en lampa i spets, 2 vägglampor i orange tyg och 5 lampor i ett mönstrat tyg? Minst sagt ett dilemma och jag fick gå hem tomhänt. Helt klart dags att hitta en lägenhet. Blev ännu mer övertygad om detta när jag gick in i en annan second hand-affär inne i centrum och hittade 2 blommönstrade soffor med fransar, en blommig fåtölj och ännu ett avlastningsbord med klinkers. Större lägenhet någon?

Nu är klockan över midnatt och eftersom jag varit dålig med läxorna idag ska jag i säng och ägna morgondagen åt läxor. Jippie och god natt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar